Prezentare generală:
Semintele de in sunt bogate in vitamine, minerale, magneziu si mangan, fibre, fitochimicale, multe dintre acestea incluzand antioxidanti.
Au si acizi omega 3, importanti in combaterea inflamatiilor.
Semintele de in reprezinta o sursa vegetala foarte importanta de omega 3, numit acid alfa-linoleic.
Inul consta in proportie de 50% in aceasta substanta, de cinci ori mai mult decat uleiul de nuci sau rapita.
Beneficii:
-Scad colesterolul si nivelul zaharului din sange. Fibrele solubile ajuta la evitarea depunerii placii pe artere, care poate sa le infunde cu trecerea anilor. Astfel, sunt prevenite bolile cardiovasculare. Fibra ce scade zaharul din sange este benefica si pentru persoanele ce sufera de diabet de tip 2.
-Impiedica pierderea masei osoare. Un studiu realizat pe sobolani diabetici a aratat o intarziere a deteriorarii oaselor in cazul celor care erau hraniti ocazional cu seminte de in, datorita concentratiei mari de omega 3.
-Ajuta la mentinerea greutatii. Inul isi mareste volumul atunci cand este digerat, dand o senzatie de satietate. Este indicat sa mananci un baton din astfel de seminte cu 30 minute inainte de masa principala, pentru a reduce cantitatea de mancare ce urmeaza a fi consumata.
-Imbunatateste digestia, fibrele prevenind constipatia.
-Creste imunitatea organismului, fiind bun in bolile autoimune si inflamatorii, precum artrita, psoriazisul sau lupusul.
Contraindicații:
-Nu se consuma in cantitati mari, adica peste 5 linguri/zi, aceasta poate duce la blocaje intestinale
-Femeile insarcina trebuie sa fie atente si sa nu depaseasca 2 linguri pe zi. Pe perioada sarcinii si alaptarii trebuie oprita cura zilnica.
-Nu este recomandat in cazul: cancerului de prostata, cancerului uterin, de san, sau ovarian
-Semintele sau uleiul rancede trebuie imediat aruncate